Este forfotă mare, în această perioadă, în serele din Buzău. Oamenii culeg roadele muncii lor, și anume legumele care de altfel le asigură și traiul de zi cu zi.
Primele care au ajuns pe tarabe sunt roșiile.
Printre agricultorii care se pot lăuda că produc legume sănătoase se numără și Mircea Tatu, din Cochirleanca. Bărbatul are 12 solarii care se întind pe o suprafață de 9.000 de metri pătrați. Nu prea are timp să stea. Este mult de muncă în această perioadă, chiar dacă este ajutat de familie.
„Nu stăm niciodată. Iarna am plantat în solariile mari. În noiembrie am pus sămânța. Nu există pauză. Dar ne place, altfel nu ne apucam. Avem producție bună. Pe 28 martie am scos la vânzare primele roșii. Avem clienți vechi și mulți”, a declarat Tatu.
Acesta a spus că până acum a recoltat aproximativ 500 de kilograme de tomate. Le vinde cu 15 lei kilogramul, dar „marfa bună întotdeauna se caută”.
Tomatele pe care le produce nu sunt stropite cu insecticide sau pesticide.
„Sunt și gustoase și sănătoase. Fac orice test, o sa iasă zero la insecticide sau pesticide. Noi nu folosim stimulent de coacere. În locul lui folosim bondari. Avem o firmă care îi aduce și băgăm bondarii în solar și ei își fac treaba. Nu putem să stropim cu nimic. Insectele dăunătoare le eradicăm cu prădători naturali. Totul este biologic, chimic nimic. Pentru mană folosim zeamă bordeleză”, a mai spus Mircea Tatu.
Acesta produce astfel de legume de 2 ani, însă s-a apucat de legumicultură acum 11 ani.
Pe lângă roșii cultivă castraveți, gogoșari, vinete sau capia, „mai puțin verdețuri”.